Multatuli

Multatuli
mei 1874 , door L.Wagner

donderdag 25 november 2010

Publieksavond Multatuli woensdag 8 december te Utrecht.

Iedereen is welkom op 8 december a.s. aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht.


Precies 100 jaar geleden werd het Multatuli-Genootschap opgericht. In 1910 vierde men 50 jaar Max Havelaar (1860) met een gelegenheidstentoonstelling. In het buitenland was de interesse voor Multatuli al groot, vanwege de vertalingen sedert 1899 door de anarchist Wilhelm Spohr. Zo kwam het dat ook Freud kennis maakte met het werk van een Hollandse 'Denker und Menschenfreund'. En Mahler nam het eens hartstochtelijk voor Multatuli op: toen Concertgebouw-bobo's de man van Lebak maar een slecht ambtenaar vonden, schold hij ze uit voor 'Droogstoppels'.

Toen de tentoonstelling een succes was gebleken, besloten enkele sympathisanten tot een meer duurzame vorm om de binnenlandse belangstelling voor Multatuli vast te houden. Zodoende vond op 8 december 1910 een oprichtingsvergadering plaats van de 'Vereeniging het Multatuli Museum'. Daarbij waren zeker ook vrijdenkers betrokken. In hun vereniging 'De Dageraad' werd Multatuli van meet af aan gezien als een groot inspirator.

Om het eeuwfeest van het Multatuli-Genootschap te vieren wordt exact 100 jaar later een speciale avond georganiseerd aan de Universiteit voor Humanistiek. Er zijn twee thema's: Zelfbeschikking en Religiekritiek.

Mijn bijdrage valt onder het eerste thema. Ik zal het beroemde zelfportret van Havelaar ten gehore brengen en het daarna bespreken. Het zal gaan over het 'vat vol tegenstrijdigheids'- de bron van die uitdrukking ben ik op het spoor - en over wat Multatuli opmerkt over zelfkennis. Zonder dit laatste is het immers moeilijk richting-geven aan het eigen leven.
Publieksavond:
‘Misschien is niets geheel waar, en zelfs dát niet.’ Multatuli
                                                                                                                     
8 december 2010 organiseren het J.P. van Praag Instituut, het Multatuli Genootschap (100 jaar!) en De Vrije Gedachte een gevarieerde avond – sprekers, debat, voordracht etc. –  rond Multatuli, vrijdenkers en humanisten.
RELIGIEKRITIEK & ZELFBESCHIKKING
Programma.

Welkom: Hans Alma & Joep Schrijvers
Multatuli voor dummies: Dik van der Meulen

Thema zelfbeschikking:
- Multatuli als levensbeschouwelijk idool door Bert Gasenbeek
- Multatuli als vat vol tegenstrijdigheden door Tom Böhm
- Advertorial: het Multatuli Museum. Kort interview Willem van Duijn en Tom Böhm.

Thema religiekritiek:
- Multatuli als religiecriticus door Philip Vermoortel
- Mutatuli quiz met de zaal
- De actualiteit van Multatuli voor het huidige religiedebat door August Hans den Boef
Presentatie van de bundel “Misschien is niets geheel waar, en zelfs dát niet. Multatuli inspiratiebron voor vrijdenkers en en humanisten”


Vrijdenkers & humanisten

Aanbieding bundel
Reprint Domela Nieuwenhuis en H.C. Muller. Jacob van Lenneps oproerangst. Én de kritische geloofsvragen van Frits Droogstoppel, bijv.: ‘Hoe kwam Noach aan een paar ijsberen voor de ark? Hoe weten wij dat God groot is, als wij Hem niet begrijpen? Wat gebeurt er als twee gelovigen tegen elkaar inbidden?’ Allemaal ‘wijsheid naar den mensch’, aldus z’n bezorgde vader. Maar wie schrapte die ¾ pag. in het Havelaar-handschrift? Na 150 jaar het antwoord.

Speciale acties:
Tijdens de publieksavond kunt u de bundel kopen voor € 12,-
(ipv  €14,50).

De bundel is gratis als u dit jubeljaar lid wordt van het Multatuli-Genootschap. Zie: www.multatuli.nuWoensdag 8 december 20.00 - 22.15 uur:  € 5 (aanmelding niet nodig).
Universiteit voor Humanistiek, Kromme Nieuwegracht 29, Utrecht
Meer informatie: www.uvh.nl. Perscontact: Bert Gasenbeek: 06-22759878

Geen opmerkingen:

Een reactie posten